Het feit dat ik studeer voor werktuigbouwkundig ingenieur doet misschien al wat vermoeden. Ik ben niet echt een ‘meisje’ meisje. Voor mij geen make up en gelakte nageltjes. Toch laat ik mij voor mijn haakontwerpen graag inspireren door de prinsessen en toverfeeën uit sprookjes. Logischerwijs sprak Merida, de stoere, pijl en boog schietende prinses uit de animatiefilm Brave, mij wel aan. Dit vest is op haar geïnspireerd. Het is een grof gehaakt vest bestaande uit boogjes van halve stokjes gebaseerd op een cirkel. Voor de basiswiskunde hierachter kun je hier kijken.

Meridavest

In deze blogpost beschrijf ik hoe je zelf ook zo’n vest kunt haken in je eigen maat. Omdat het een simpel patroon is is hij makkelijk aan te passen aan je eigen maat en haakhand.

Principebeschrijving

Het vest wordt in 5 stappen van boven naar beneden gehaakt.
1. Hals cirkel: De bovenkant van het vest wat een deels open cirkel beslaat.
2. Lijf: Een recht stuk dat aan de cirkel gehaakt wordt.
3. Mouwen: Deels taps toelopend aan de mouwopeningen in in hals cirkel gehaakt.
4. Boord en knopen biezen: Brede rand rond de hals cirkel zodat het vest dicht kan
5. Randjes: Witte randjes rond het lijf en de mouwen.

Garen en haaknaald
Ik gebruikte tweedgaren in blauw en wit van de Zeeman. Volgens mij gaat dat er helaas uit, maar elk tweed- of ander garen is bruikbaar. Wol of acryl past wel het beste bij het open karakter van het vest, zodat het lekker warm is.

Haaknaald
6,0 mm

Steken
Lossen, vasten, halve stokjes, stokjes en de puff-steek voor de randjes.

Stap 1: Hals Cirkel
Rij 1a: Maak in blauw een keten van opzet lossen, zo lang als de afstand achterlangs van het midden van het sleutelbeen tot het midden van het andere sleutelbeen. Ik kwam uit op 3×27 = 81 lossen.
Rij 1b: Keer met 2 lossen, telt als eerste halve vaste. Haak vanaf de 3e losse een halve vaste in elke losse. Ik had nu 27 boogjes, dit aantal noem ik #. In mijn patroon geldt dus #=27.
Rij 2a: Haak 3 lossen, 1 vaste in de 3e halve vaste.
Rij 2b: Keer met 2 lossen, telt als eerste halve vaste. Haak 4 halve vaste in elk boogje van 3 lossen.
Rij 3a: Haak 4 lossen, 1 vaste in de 4e halve vaste (op de vorige vaste).
Rij 3b: Keer met 2 lossen, telt als eerste halve vaste. Haak 4 halve vasten in elk boogje van 3 lossen.
Ga door volgens het patroon in het schema met het maken van boogjes gevuld met halve vasten. Stop totdat je zover rond bent dat de buitenste rij de borstomvang min een kleine vuist meet.

Rijnummer2345678910111213
Boogjes lossen - a3 lossen4 lossen4 lossen4 lossen5 lossen5 lossen 5 lossen 6 lossen 6 lossen 6 lossen7 lossen7 lossen
Halve vasten - b4 halve vasten4 halve vasten4 halve vasten5 halve vasten5 halve vasten5 halve vasten6 halve vasten6 halve vasten6 halve vasten7 halve vasten7 halve vasten7 halve vasten

Wissel van blauw naar wit. Maak volgens het schema nog 3 rijen met wit.

Hals Cirkel

Wissel van wit terug naar blauw. Nu worden de mouw aanzetten gemaakt. Hiervoor gaan we een gat laten bij het maken van de boogjes van lossen. Dit is een beetje passen en meten. Ik liet, vier boogjes van de rand, 6 boogjes open. Als overbrugging haakte ik 4 nieuwe boogjes. Vanaf nu is het patroon niet meer plat neer te leggen als een cirkel. Haak vervolgens nog drie rijen in blauw, en dan is de hals cirkel af!

2. Lijf
Haak verder vanaf de hals cirkel, maak nu kleinere boogjes, ongeveer 2 steken kleiner dan de laatste boogjes van de hals cirkel. Ik haakte de halscirkel tot boogjes van 7 en begon het lijf met boogjes van 5. Haak zonder meerderen door tot de gewenste lengte van # rijen.
Meridavest acherkant
Dit deel is simpel, maar ook vrij saai om te haken en ik leerde goed tot vijf te tellen.

3. Mouwen
Maak een draad vast onder de oksel en haak weer boogjes van 2 steken kleiner dan de laatste boogjes van de hals cirkel. Ik haakte boogjes van 5. De mouw telt een # aantal rijen. Deel dit door 3, na zoveel rijen minder je het aantal steken in je boogje. En na nogmaals zoveel rijen minder je weer het aantal steken in je boogje. Ik eindigde met 3 steken per boogje.

4. Boord en knopen biezen
Rond de hals cirkel worden 5 rijen gehaakt voor de boord.
1. Halve vasten
2. Stokjes
3. Halve vasten, in deze rij worden er aan één kant 3 knoopsgaten gehaakt, (2 lossen haken en 2 steken overslaan).
4. Stokjes
5 Halve vasten

Maak op de derde rij ook 3 knopen vast (aan de kant waar de knoopsgaten niet zitten).

5. Randjes
De randjes haakte ik met de puff-steek. Haak randjes in wit rond de mouwuiteinden en het lijf.

Randje Meridavest
Maak de draad vast en haak een losse, haak in de 2e steek (dus 1 steek overslaan) een vaste. Haal rond deze vaste 3 stokjes op, en maak de stokjes af als je 7 lussen op je haaknaad hebt staan. Haak vervolgens de volgende vaste waar je weer een puff steek rond haakt.

Heel veel plezier met haken en maken. Als je creatie af is stuur je dan een foto naar me? dat lijkt me leuk!

Abacadabra!
Vera

2 thoughts on “Haakpatroon vest ‘Merida’

  1. Wat knap dat je dat zomaar hebt bedacht! En ik hou dan wel van roze maar om me elke dag op te tutten, nee, zo ben ik ook niet. Zo’n stoer vestje spreekt me ook wel aan! Echt origineel Vera!
    Groetjes, Sigrid

    1. Vera schreef:

      Dankjewel Sigrid! Roze kan inderdaad nog wel leuk zijn. Dus wie weet komt daar ooit nog een project mee. Alhouwel ik heb fel rood haar, dus misschien een broek of rokje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *